Alman Mutfağı - Lezzetli bi mutfak

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Alman Mutfağı - Lezzetli bi mutfak

ACILI KIZARTMA ET (RHEINISHER)



Malzemeler:


Biftek 800 gr.
Havuç 2 adet
Kereviz 100 gr.
Maydanoz 1 demet
Soğan 2 adet
Kırmızı şarap sirkesi 1/4 lt.
Defne yaprağı 2 adet
Yeni bahar tanesi 2 adet
Yağ 2 çorba kaşığı
Kırmızı şarap 1/4 lt.
Çavdar kıtırı 100 gr.
Kuru üzüm 50 gr.
Tuz Karabiber
Şeker pekmezi 1 çay kaşığı
Ardıç tanesi 2 adet





Yapilisi:

Havuç, kereviz ve maydanozu küçük parçalar halinde doğrayın.
Soğanı soyun ve halka halka doğrayın.
Bir kapta sirke ve 1/2 lt. Suyu kaynatın.
Bunun içine sebzeleri, defne yaprağını, ardıç tanelerini ve yeni bahar tanelerini atarak 5 dakika haşlayın. Bir tarafta soğumaya bırakın.
Bifteği bir kaba koyun, soğuk sosu üzerine dökün ve üç gün buzdolabında bekletin.
Kalan havucu ve soğanı soyun ve ince ince doğrayın.
Bifteği süzgeçten geçirerek kurumasını bekleyin.
Bifteği içinde beklettiğiniz sosu daha sonra kullanılmak üzere bir tarafta saklayın.
Düdüklü tencerede yağı kızdırarak içinde havucu ve soğanı 2 dakika kavurun. 1/4 lt. Sos ve kırmızı şarabı bunun üzerine dökün ve çavdar kıtırını kırarak ekleyin.
Düdüklü tencereyi kapatın ve pişirme gösterge çubuğu II. Konuma gelene dek ısıtın. Daha sonra ateşin altını kısarak 35-40 dakika pişirin.
Tencerenin kendi kendine soğumasını bekleyin, eti çıkarın ve sıcak tutun.
Sosu süzgeçten geçirerek dökün, kuru üzümleri ekleyin ve kremamsı bir hal alana kadar pişirin. Daha sonra ete tuz, karabiber ve şeker pekmezi ekleyin.
Sicak olarak servis yapin.
 

#2

Apfelstrudel (Elmali Çörek)





Malzemeler:


Un 14 çorba kaşığı (125 gr.)
Tuz Bir çimdik
Margarin 25 gr.
Yumurta (Hafifçe çırpılmış) 1 adet
Sıcak su 3 çorba kaşığı
Tereyağı (erimiş) 1 çorba kaşığı
Elma (Soyulmuş, gobeği çıkarılmış ve ince ince dilimlenmiş) 1,5 kilo
Toz şeker 100 gr.
Badem (Kıyılmış) 50 gr.
Çekirdeksiz üzüm (Sultani) 50 gr.
Ekmek kırıntısı 25 gr.
Tarçın Yarım çay kaşığı





Yapilisi:




Unla tuzu derin bir kabın içine eleyin. Margarini katın ve parmaklarınızla ezerek unla karıştırın. Sonra yumurta ile sıcak suyu katarak katı bir hamur yapın. Hamuru hafifçe unlanmış düz bir yere koyun ve iyice yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru naylon bir beze sararak ılık bir yerde 30 dakika süreyle dinlendirin. Hamuru açacağınız yere düz bir tülbent serin üzerini iyice unlayın ve hamuru bu tülbentin üzerinde açın.
Yufka halinde açılmış hamuru biraz daha inceltmek için, yufkayı tülbentiyle birlikte elinizin üst tarafına alın ve sağa sola çekiştirerek yayın.
Hamurun soğumaması için çok hizli yapmalisiniz.
Erimiş yağı yufkanın üzerine sürün, sonra ayrı bir yerde birbirine karıştırdığınız malzemeyi yufkanın üzerine eşit ölçülerde serin ve tülbentin yardımıyle yuvarlaya yuvarlaya sıkıca sarın.
Hazırladığınız çöreği hafifçe yağlanmış bir tepsiye yerleştirin ve üzerini tekrar erimiş yağla yağlayın. Daha Önceden 190 derece ısıtılmış fırında 40 dakika veya altın sarısı rengini alıncaya kadar pişirin.
 

#3
Bavyera Kremasi




Malzemeler:

Yumurta sarısı 4 adet
Pudra şekeri 80 gr.
Vanilya yemişi 1 adet
Süt 1/4 lt.
Beyaz jelatin 6 yaprak
Çırpılmış krema 200 gr.
Çilek 200 gr.






Yapilisi:

Hamur için:
Yumurta sarılarını ve pudra şekerini krema kıvamına gelene kadar el mikseriyle karıştırın.
Vanilya yemişini yarın ve içini ayırın. Bunları sütün içine atarak kaynatın. Vanilya yemişini çıkarın ve karışımı yumurta sarılı kremaya katarak içinde tanecik kalmayana kadar karıştırın.
Kremayı sos tenceresine geri dökün ve krema katılaşıncaya dek hiç durmadan karıştırarak orta ateşte ısıtın.
Kremanın kaynamamasina dikkat edin. Tencereyi ocaktan indirin.
Jelatini 5 dakika soğuk suda bekletin. Yavaşça sıkın ve sıcak kremanın içinde çözülmeye bırakın. Krema jelatinleşmeye başlayana kadar soğuk bir kenarda bırakın.
Daha sonra kremayı sertleşinceye kadar çırpın ve tam bir kremaya dönüştürün. Daha sonra soğuk suda durulanmış olan 4 tatlı tabağına yerleştirin ve en az 3 saat soğutun.
Servis yapmadan önce çilekleri yıkayın ve temizleyerek püre yapın. Püreyi, kremanın üzerine dökün.
 
#4
Elmali Sosis



Malzemeler:

İç yağı 25 gr.
Sosis 700 gr.
Elma 500 gr.
Tereyağı 1 çorba kaşığı
Toz şeker 3,5 çorba kaşığı
Kuru üzüm 50 gr.
Lahana turşusu (Servis için)






Yapilisi:

İçyağını genişçe bir kapta eritin ve sosisleri nar gibi kızartın.
Elmaları soyun, göbeğini çıkartın ve dilimleyin.
Yağı küçük bir tavada eritin ve elmaları atarak tavanın üstünü kapatın. Elmaları, tavayı arada sırada sallayarak, ağır ateşte pişirin. Elmalar piştikten sonra içine şekerle üzümü katın.
Lahana turşusunu ısıtın.
Elmaları bir servis tabağına sıralayın, üzerine kızarmış sosisleri yerleştirin, hemen sıcak servis yapın.
Isıttığınız lahana turşusunu ayrı bir tabakta servis yapin.
 
#5
Roladen (Fİleto Et Sarmasi)



Malzemeler:

Sığır eti (Sırt kısmından) 700 gr.
Hardal 4 silme çay kaşığı
Soğan (Küçük, çok ince kiyilmis) 1 adet
Domuz pastırmasi 4 ince dilim (Tercihe göre dana pastirma da olabilir)
Salatalık ((turşuluk)) 2 adet
İç yağı 25 gr.
Taze kereviz yaprağı 2 sap
Havuç (Doğranmış) 1 adet
Pırasa (Doğranmış) 1 adet
Tuz ,Karabiber (Taze çekilmiş)
Et suyu 3 bardak
Tereyağı , Un 3 kaşık





Yapilisi:

Sığır etini 4 ince dilim halinde kestirin. Dilimleri iki naylon arasına koyarak kalınlığı 2,5 santimi buluncaya kadar dövün (kasapta da yaptırabilirsiniz).
Et dilimlerinin üzerine hardal sürün ve tam orta kısımlarına birer dilim domuz pastırması yerleştirin.
Salatalığı uzunlamasına ikiye bölün ve dilimlerinin üstüne birer tane koyun.
Et dilimlerini dolma gibi sarın ve iplikle bağlayın.
İcyağını bir tavada eriterek sarılmış et dilimlerini nar gibi oluncaya kadar kızartın. Etlerin yağını süzerek tavadan çıkartın.
Tavaya sebzeleri koyarak karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Sebzeler kavrulduktan sonra et suyunu ekleyin ve kızarmış etleri tavaya yerleştirin. Tuzunu biberini serpin ve tavanın üzerini örterek 1 saat kadar ağır ateşte pişirin. Etleri çıkartarak bir servis tabağına yerleştirin ve sıcak olarak saklayın.

Kavrulmuş ve pişmiş sebzeyi tel bir elekten ezerek geçirin veya blenderla püre oluncaya kadar karıştırın. Sebze püresini ve et suyunu bir tencereye koyarak harlı ateşte suyunu biraz çekinceye kadar kaynatın.
Başka bir tavada yağı eritin, içine unu katın ve karıştıra karıştıra 2-3 dakika kadar kavurun. Tavayı ateşten alarak sebze püresini katın. Sonra tekrar ateşe oturtarak, sürekli karıştıra karıştıra 2 dakika kadar pişirin. Hazırladığınız bu sosu etlerin üzerine dökerek sıcak servis yapın.
 
#6
Hamburg Tavugu




Malzemeler:

8 adet tavuk baget (veya bir bütün tavuk 8 parçaya bölünmüs)
2 bas orta boy kuru sogan (halka seklinde dogranmis)
1 tatli kasigi domates salçasi
3 yemek kasigi margarin
200 gr. mantar
10-15 adet kabuklu veya kabuksuz midye
1 su bardagi beyaz sarap
2 dis sarmisak (dövülmüs)
1 çay kasigi karabiber
1 çay kasigi tuz






Yapilisi:

2 yemek kasigi yagi derin bir tavada eritin. Ortadan 2’ye böldügünüz mantarlari tavaya aktarin ve karistirarak 3-4 dakika kavurun. Bir delikli süzgeçle süzdürerek mantarlari yagdan alin. Sonra tavuklari ayni yaga aktarip, 2-3 dakika kizartin. Ince halkalar halinde dogranmis soganlari da hemen ekleyip, 8-10 dakika kadar sotelemeye devam edin. Içine salçayi, kizarmis mantarlari ve 1 su bardagi suyu ekleyip, kisik ateste pismeye birakin. Tuz ve karabiberle lezzetlendirin.
Öte yandan bir tavaya kalan 1 yemek kasigi yagi koyup, eriyince 2 dis sarmisagi atip 1 dakika kadar kavurun. Temizlenmis, yikanmis kabuklu ya da kabuksuz midyeleri ekleyip, sarabi da üzerine ilave edin. Midyeler kaynamaya baslayinca ocaktan alin. Kabuklu midyelerden kabugu açilmayan varsa onlari çikarip atin. Sonra da bu midyeli harci tavuk yemeginin içine aktarip, tavuklar iyice yumusayincaya kadar pisirin.
Yaninda patates püresi ile servis yapin.
 
#7
Patatesli Frankfurter



Malzemeler

3 adet Frankfurter veya sucuk da olabilir (Frankfurter, Almanların en meşhur sosis türüdür)
1 yemek kaşığı margarin
2 adet orta boy soğan (ince halka şeklinde doğranacak)
1 adet yeşil dolmalık biber (halka şeklinde doğranacak)





Tarif

Önce soğanları ince halkalar halinde dilimleyelim. Biberleri de temizleyip, yine çok ince halka şeklinde doğrayalım. Öte yandan bir tencerede yağı eritip, önce toz kırmızı biberi ekleyip, hafifçe kavuralım. Hemen soğan ve biberleri katıp, karıştırarak kavurmaya devam edelim. Şimdi de sarmısağı ve domateslerle beraber salçayı da ekleyelim ve üzerine 3-4 bardak su ilave ederek, kaynamaya bırakalım. Tuzunu da atalım.
Bir tarafta da patatesleri tuzlu suda çok fazla olmamak şartıyla, yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Kabuklarını soyup, her birini dört parçaya ayıralım.
En az 2 cm kalınlığında iri iri doğradığımız sosis ya da sucukları kaynayan soslu suyun içine aktaralım. Patatesleri de kaynayan soslu suyun içine atalım ve hep birlikte 5-6 dakika pişirip, ocaktan alalım
Sıcak olarak servise sunalım.
 
#8
Alman Usulü Patlıcan


Malzemeler:

210 gr patlıcan, 5 gr bitkisel yağ, 30 gr soğan, 15 gr haşlanmış pirinç, 60 gr haşlanmış koyun eti, 1/5 adet yumurta, 10 gr peynir, karabiber, tuz

Hazırlanışı:

Patlıcanları uzununa ikiye ayırın. İç kısmında bıçakla kesikler yapın. Kesilmiş kısımları aşağıya gelecek şekilde tavaya yerleştirin ve bitkisel yağda kızartın. Daha sonra iç kısımlarını kaşıkla çıkarın. İçi çıkarılmış patlıcanları bir kenarda bekletin. İçi doğrayın. Haşlanmış pirinç, koyun eti, kavrulmuş soğanla karıştırın. Üzerine tuz, biber, çiğ yumurta ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı içi çıkarılmış patlıcanlara doldurun. Peynir rendesi serpin. Üzerlerine bitkisel yağ ekleyin ve fırına sürün.
 
#9
Viyana Bifteği



Malzemeler:

100 gr dana bifteği, 1 su bardağı galeta unu, 1 çorba kaşığı un, yumurta, bitkisel yağ, tuz karabiber

Hazırlanışı:

Bifteği, bir havan tokmağı ile iyice dövüp inceltin. Üzerine tuz ve karabiber serpin. Her yerini önce una, arkasından çırpılmış yumurtaya bulayın. Galeta ununu da tabağa alıp, shnitzeli galeta ununa bulayın. Bifteği kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartın.
 
#10
Scharlot


Malzemeler:

300 gr bisküvi, 300 gr krema, 20 gr pudra şekeri, 5 adet yumurta sarısı, 10 gr jelatin, 50 gr şurup, 200 gr çilek, 200 gr kayısı

Hazırlanışı:

Kremayı pudra şekeri ile çırpın. Yumurta sarılarını ilave edin. Üzerine şurupla karıştırılmış jelatini ekleyin. Karışımı hazır bisküvinin üzerine dökün, üzerini meyvelerle süsleyin. 6-8 saat buzdolabında bekletin. Daha sonra krema ile süsleyin ve üzerine şarap dökerek servise sunun.
 
#11
Dana Jambonlu Sufle


Malzemeler :

2 Adet kalın dilimlenmiş dana jambon (ince kıyılmış)
50 Gr un
30 Gr tereyağ
5 Adet yumurta (sarıları beyazlarından ayrılmış)
½ Lt süt
½ Çay kaşığı muskat
Tuz
Karabiber


Yapılışı :

Kalın dipli bir tavada yağı eritin
Unu ekleyip, kavurun
İçerisine süt ilave edin, karıştırarak koyu bir beşamel sos yapın
Ateşten aldıktan sonra tuz, biber ve muskat serpiştirin
Hafif ılıdıktan sonra yumurta sarılarını teker teker karıştırarak hazırladığınız sosun içerisine ekleyin
Daha sonra kıyılmış jambonları katın ve karıştırın
Diğer tarafta başka bir kabın içerisinde yumurta aklarını
( bir tutam tuz ekleyerek) el mikseri ile katılaşıncaya kadar çırpın
Katılaşan yumurta aklarını çırpmadan yavaş yavaş sosun içerisine katın
Derin bir sufle kabında önceden orta derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin
Hemen servis yapın