Böbrekte taş yapma riski olan gıda maddeleri

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Böbrekte taş yapma riski olan gıda maddeleri

Böbrek taşı riskini artıran yiyecekler...
Prof. Dr. Yalçın İlker: “Aşırı protein alımı, tuzlu gıdalar, çikolata, yapraklı bitkiler, aşırı çay ve kahve tüketimi böbrek taşı riski oluşturabiliyor


Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yalçın İlker, “Aşırı protein alımı, tuzlu gıdalar, çikolata, yapraklı bitkiler,
aşırı çay ve kahve tüketimi böbrek taşı riski oluşturabiliyor” dedi ve ekledi:

“Böbrek taşına yol açan en önemli faktörlerden birinin gıda
tüketimi olduğu biliniyor. Oluşan taşın cinsine göre aşırı protein alımı, tuzlu gıdalar, çikolata, yapraklı bitkiler, aşırı çay ve kahve
tüketimi risk faktörü oluşturabiliyor. En önemli etkenlerden biri de az su tüketilmesi.
Taş hastası olsun olmasın herkesin günde en az 10-12 bardak su içmesi gerekiyor.

Oluşmuş taşı ilaç tedavisiyle küçültme, yok etme şansı pek mümkün değil. Sadece ürik asit taşında ağızdan alınabilen ilaçlar başarılı sonuç veriyor. Önemli olan taş hastalarında yüzde 50 olan tekrarlama
olasılığını azaltmaktır. Bu açıdan ufak bir taş parçasından yapılabilen taş analizi ve risk faktörlerini ortaya koyabilen detaylı
kan ve idrar analizleri büyük önem taşır.

(Bugün)