Çemen Otu

DeMSaL

Özel Üye
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Çemen Otu - Çemen Otu Bitkisi - Çemen Otu Nedir - Çemen Otu Yetiştiriciliği



Çemen otu ya da buyotu (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü. Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'dir.

Çin'den Akdeniz'e kadar geniş bir alana yaygındır. Tohumları ve bazı ülkelerde yeşil yaprakları da ıspanak gibi tüketilmektedir. Tadı acımsı ve aromatiktir. Esansında 40 çeşit madde bulunur. Kullanımı çok eskilere dayanmakta olup günümüzde Ortadoğu ve Hint Mutfağında kullanılmaktadır. Türk Mutfağında özellikle çemen tozu şekilinde bilinir. Bu toz bol salçaya ve birkaç diğer içeriklere katılarak kahvaltılarda yenilen macun yapılı çemen üretilir.



Çemen tozu

Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıla elde edilir. Acımsı ve yanmış şeker tadındadır. Günümüzde en çok Ortadoğu ve Hint mutfağında kullanılır. Öğütülmüş olarak turşulara, çorbalara, soslara ve et yemeklerine katılır. Ayrıca sarımsak ve kırmızı biberle karıştırılarak pastırmanın üzerine kaplanır.

Diğer dillerde isimi

Arapça: Hulba, Hilbeh
Azerice: Güldefne
Ermenice: Chaiman
Çince: Hu lu ba
Farsca: Shambelilé
Fransızca: Fenugrec, Sénegré, Trigonelle
Almanca: Bockshornklee, Griechisch Heu
Hintce: Methi (tohumlari); Kasoori methi, Sag methi (tümü)
Italyanca: Fieno greco
Rusya: Pazhitnik grecheskiy, Shambala
İspanyolca: Alholva, Fenogreco
Türkce: Çaman
Pakistan dilinde (Urdu): Methi
Hollandaca: Fenegriek
İngilizce: Fenugreek