Görevlerine Göre Besinler Kaça Ayrılır ?

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Görevlerine Göre Besinler Kaça Ayrılır ?

A. GÖREVİNE GÖRE BESİNLER
1. Enerji Verici Besinler

Bunlar, karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir.


Açlık anında tüketim sırasına göre;
Karbonhidratlar ® Yağlar ® Proteinler olarak sıralanır.

Solunum kolaylığı sırasına göre;
Karbonhidratlar ® Proteinler ® Yağlar olarak sıralanır.

Sağladıkları enerji miktarına göre;

Yağlar ® Proteinler ® Karbonhidratlar olarak sıralanır.

2. Yapıcı ve Onarıcı Besinler

Canlının yıpranan kısımlarının tamirinde ve yeni hücre yapımında kullanılırlar. Bunlar; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, madensel maddeler ve su’dur.

3. Düzenleyici Besinler
Düzenleyici besin maddeleri, hücredeki metabolik olayların düzenlenmesinde rol oynar. Bunlar, proteinler, madensel maddeler, vitaminler ve sudur.


Aşağıda daha detaylı anlatılmıştır.

Görevlerine Göre Besinler

ENERJİ VERİCİLER

Karbonhidratlar
Yağlar
Proteinler

DÜZENLEYİCİLER

Vitaminler
Su
Mineraller
Proteinler

YAPICI-ONARICILAR

Proteinler
Mineraller
Su
Yağlar


Karbonhidratlar:


· Vücudumuzun başlıca enerji kaynağıdır.

· Nişasta, şeker, tahıllı gıdalar vs. bol miktarda karbonhidrat içerir.

· Karbonhidratların verdiği enerji yağlara göre daha az olmasına rağmen birinci dereceden enerji kaynağı olarak kullanılır. Çünkü karbonhidratların parçalanması yağlara göre daha kolaydır.

·Vücuttaki karbonhidratların fazları yağa dönüştürülerek depolanır.

Yağlar:


· Yağlar insan ve hayvanların temel besinleri arasında yer alır.

· Bitkisel veya hayvansal gıdalarda az yada çok yağ bulunur. Ayçiçeği, mısır, zeytin, soya, ceviz, fındık, fıstık, susam vs. yağ içeren besinlerdir.

· Enerji verimi en fazla olan besin grubu yağlardır. Ancak yağların parçalanmaları uzun sürer.Bu nedenle enerji ihtiyacını karşılama bakımından karbonhidratlardan sonra gelir.

· Ayrıca deri altında depolanarak ısı kaybını önlemekte ve hayvanlarda çeşitli organların dış kısmının korunmasında görevlidir.

Proteinler:



·Vücutta yapıcı-onarıcı, düzenleyici ve enerji verici olarak kullanılabilirler.

· Proteinler hayvansal gıdalarda süt ve süt ürünleri, yumurta, et, balıkta bulunur.

· Bitkisel gıdalarda kuru baklagiller, tahıllar ve kuru yemişlerde bulunur.

· Proteinler genellikle yapıcı onarıcı olarak kullanılır. Az miktarda da enerji verici olarak kullanılırlar. Canlılar ancak uzun süren bir açlıkta proteinleri enerji verici olarak kullanır.

Vitaminler:


· Vücutta düzenleyici olarak görev yaparlar.

· Vitaminler enerji vermez. Sağlığımızın korunmasında, hastalıklara karşı vücudun direncinin arttırılmasında etkilidirler



Mineraller:


· Vitaminlerle birlikte düzenleyici olarak görev yapar.

· Sindirilmeden kana karışırlar.

· Kalsiyum, demir, sodyum, magnezyum başlıca minerallerdir.

· Kalsiyum ve fosfor kemiklerin ve dişlerin normal olarak gelişmesini sağlar.

Su:


· Vücudumuzun en önemli maddelerin biridir.

· Vücut ağırlığının yaklaşık %70'i sudur.

· Su da enerji vermez.

· Çok iyi bir çözücüdür.

· Besinlerin sindiriminde su kullanılır.

· Kısaca su hayat için gerekli olan en önemli moleküldür.
 

Son düzenleyen: Moderatör:
K

kerem53

#3
kaça ayrıldığını yazmamışsınız ya kaça ayrıldı ve açıklamamışsınız :(
 
W

WofTurkim

#6
3e Ayrılır

1. Enerji Verici Besinler
Bunlar, karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir.










Açlık anında tüketim sırasına göre;
Karbonhidratlar ® Yağlar ® Proteinler olarak sıralanır.

Solunum kolaylığı sırasına göre;
Karbonhidratlar ® Proteinler ® Yağlar olarak sıralanır.

Sağladıkları enerji miktarına göre;
Yağlar ® Proteinler ® Karbonhidratlar olarak sıralanır.

2. Yapıcı ve Onarıcı Besinler
Canlının yıpranan kısımlarının tamirinde ve yeni hücre yapımında kullanılırlar. Bunlar; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, madensel maddeler ve su’dur.

3. Düzenleyici Besinler
Düzenleyici besin maddeleri, hücredeki metabolik olayların düzenlenmesinde rol oynar. Bunlar, proteinler, madensel maddeler, vitaminler ve sudur.
 
J

jes je

#7
ya yazmışlar ya ama açıklamasını beğenmediğimi söyleyebilirim enerji verici besinler iyi ama ya diğerleri ayrıca araya google reklamı koymanız saçma olmuş
 
K

Kayıtsız Üye

#8
kaça ayrılır nerde off çokkötü değl ama kaça ayrılr yazsanız daha süper yani
 
K

Kayıtsız Üye

#9
1. Enerji Verici Besinler
Bunlar, karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir.










Açlık anında tüketim sırasına göre;
Karbonhidratlar ® Yağlar ® Proteinler olarak sıralanır.

Solunum kolaylığı sırasına göre;
Karbonhidratlar ® Proteinler ® Yağlar olarak sıralanır.

Sağladıkları enerji miktarına göre;
Yağlar ® Proteinler ® Karbonhidratlar olarak sıralanır.

2. Yapıcı ve Onarıcı Besinler
Canlının yıpranan kısımlarının tamirinde ve yeni hücre yapımında kullanılırlar. Bunlar; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, madensel maddeler ve su’dur.

3. Düzenleyici Besinler
Düzenleyici besin maddeleri, hücredeki metabolik olayların düzenlenmesinde rol oynar. Bunlar, proteinler, madensel maddeler, vitaminler ve sudur.
 

Siraç

Yönetici
Admin
Editör
#12
Görevlerine Göre Besinler

ENERJİ VERİCİLER

Karbonhidratlar
Yağlar
Proteinler

DÜZENLEYİCİLER

Vitaminler
Su
Mineraller
Proteinler

YAPICI-ONARICILAR

Proteinler
Mineraller
Su
Yağlar


Karbonhidratlar:
karbonhidratlar.PNG


· Vücudumuzun başlıca enerji kaynağıdır.

· Nişasta, şeker, tahıllı gıdalar vs. bol miktarda karbonhidrat içerir.

· Karbonhidratların verdiği enerji yağlara göre daha az olmasına rağmen birinci dereceden enerji kaynağı olarak kullanılır. Çünkü karbonhidratların parçalanması yağlara göre daha kolaydır.

·Vücuttaki karbonhidratların fazları yağa dönüştürülerek depolanır.

Yağlar:
yaglar.PNG


· Yağlar insan ve hayvanların temel besinleri arasında yer alır.

· Bitkisel veya hayvansal gıdalarda az yada çok yağ bulunur. Ayçiçeği, mısır, zeytin, soya, ceviz, fındık, fıstık, susam vs. yağ içeren besinlerdir.

· Enerji verimi en fazla olan besin grubu yağlardır. Ancak yağların parçalanmaları uzun sürer.Bu nedenle enerji ihtiyacını karşılama bakımından karbonhidratlardan sonra gelir.

· Ayrıca deri altında depolanarak ısı kaybını önlemekte ve hayvanlarda çeşitli organların dış kısmının korunmasında görevlidir.

Proteinler:
proteinler.PNG


·Vücutta yapıcı-onarıcı, düzenleyici ve enerji verici olarak kullanılabilirler.

· Proteinler hayvansal gıdalarda süt ve süt ürünleri, yumurta, et, balıkta bulunur.

· Bitkisel gıdalarda kuru baklagiller, tahıllar ve kuru yemişlerde bulunur.

· Proteinler genellikle yapıcı onarıcı olarak kullanılır. Az miktarda da enerji verici olarak kullanılırlar. Canlılar ancak uzun süren bir açlıkta proteinleri enerji verici olarak kullanır.

Vitaminler:
vitaminler.PNG


· Vücutta düzenleyici olarak görev yaparlar.

· Vitaminler enerji vermez. Sağlığımızın korunmasında, hastalıklara karşı vücudun direncinin arttırılmasında etkilidirler

vitamin-tablosu.jpg.png


Mineraller:
mineraller.PNG


· Vitaminlerle birlikte düzenleyici olarak görev yapar.

· Sindirilmeden kana karışırlar.

· Kalsiyum, demir, sodyum, magnezyum başlıca minerallerdir.

· Kalsiyum ve fosfor kemiklerin ve dişlerin normal olarak gelişmesini sağlar.

Su:
su.PNG


· Vücudumuzun en önemli maddelerin biridir.

· Vücut ağırlığının yaklaşık %70'i sudur.

· Su da enerji vermez.

· Çok iyi bir çözücüdür.

· Besinlerin sindiriminde su kullanılır.

· Kısaca su hayat için gerekli olan en önemli moleküldür.