Hint Şebeği Özellikleri Resimleri

SeLeN

Yönetici
Editör
#1
Sponsorlu Bağlantılar
Rhesus Maymunu Hakkında - Hint Şebeği Yaşam Alanı - Hint Şebeğinin Özellikleri



Hint Şebeği
Korunma durumu: Neredeyse tehdit altında (NT)


Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Primates (Primatlar)
Familya: Cercopithecidae
Cins: Macaca
Tür: M. mulatta
Binominal adı
Macaca mulatta
Zimmermann, 1780
Diğer adları
Rhesus maymunu, Al yanaklı şebek
Hint şebeğinin yayılım alanı


Hint şebeği (Macaca mulatta), köpeksi maymunlar (Cercopithecidae) familyasının en iyi bilinen türlerinden biridir.

Eski Latince adının ilk iki harfinden oluşan Rh kısaltması, bugün kan gruplarında sık duyduğumuz Rh faktörünün adında yaşamaktadır.


Özellikleri

Yetişkin erkekler ortalama 53 cm boyunda ve 7.7 kilo ağırlığında olurlar. Dişiler daha küçüktür, ortalama 47 cm boy ve 5.3 kilo ağırlıktadırlar. Bu şebek türünün boz ya da kahverengi bir postu ve pembemsi yüzleri vardır. Kuyruk uzunluğu ortalama 20.7 ila 22.9 cm olur. Genelde ömürleri 25 yıldır.
Yaşam şekli

Hint şebekleri otlaklar, orman ve dağların 2500 metreye kadar olan yerlerinde yaşayabilirler. İyi yüzerler ve yüzmeye bayılırlar. Hint şebekleri bazen sürü olarak şehirlerin içine kadar girip evlerden yiyecek çalarlar. Bu sebeple bu hayvanlar bazı yerlerde zararlı hayvan olarak kabul görür.

Çok iyi ağaca tırmanırlar, hepçil hayvanlardır. Meyve, yaprak, kök, kabuklu yemiş, böcek ve küçük hayvanlarla beslenir. Bu maymunların yanaklarının içini yiyecekle doldurmaları onların daha çok yiyecek toplamalarına yardımcı olur.
Dağılımı

Bu türün yayılım alanı Afganistan'ın tamamı, Hindistan'ın kuzeyi ve Çin'in güneyini kapsar.