İlk Ekmek Kızartma Makinesi

#1
Sponsorlu Bağlantılar
İlk Ekmek Kızartma Makinesi

20. yüzyıla gelene dek, ekmek dilimleri bir çatalın
ucuna takılarak, ateş üzerinde kızartılıyordu.
Elektrikli ekmek kızartma makinesi,
ilk kez 1909'da New York'ta General Electric
firması tarafından satışa çıkarıldı. Mika çubuklar
altına sarılan çıplak bakır tellerden
elektrik geçirilince, teller akkor haline geliyor
ve mika çubukların üzerindeki ekmek dilimlerinin
bir yüzleri kızarıyordu. Dilimler elle
ters yüz ediliyor ve sonra da ikinci yüzleri kızartılıyordu.
Ekmek diliminin iki yüzünü birden kızarttıktan
sonra dışarı fırlatan ilk kızartma makineleri
ise, 1927 yılında, Minnesota eyaletinin
Sti!lwater kentinden teknisyen Charles
Strite tarafından gerçekleştirildi. Zemberekli
bir zaman ayarlama aygıtı, çift yönlü ısı veren
kızartma makinesinin içindeki ekmek dilimini,
belirli bir süre sonra dışarı fırlatıyor ve
ısıtıcıya gelen elektrik akımını da kesiyordu.
1930 yılında zemberek sistemi yerine termostat
takılarak aygıt daha da geliştirildi. Ekmeğin
yüzey ısısından etkilenen termostat, belirli
bir ısıya ulaşıldığında elektrik akımını kesiyor
ve böylece dilimlerin doğal lezzeti de korunmuş
oluyordu.