Sultan Papağanı (Nymphicus hollandicus)

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Sultan Papağanı (Nymphicus hollandicus)

Sultan papağanı (Nymphicus hollandicus), kakadugiller (Cacatuidae) familyasından sarı beyaz ve grı renklere sahip evlerde beslenen bir kakadu türü.
Sultan papağanı yanaklarındaki turuncu (kulak bölgesindeki) tüylerden ayırt edilirler. Bu tüyler koyu renkte olursa erkek, soluk renkteyse dişi olur. Genelde erkeklerin göz çevresindeki tüyler beyazdır ama dişilerde sarı renklerde olabilir.
Ortalama yaşam süresi: Yaklaşık olarak 10-15 yıldır. Baştan kuyruğa uzunlukları 25-35 cm'dir. Kanat uzunlukları 25-30 cm'dir.
Çekirdek, kuru incir içi, armut sapı, kiraz sapı v.b besinlerini oluşturur. Erkekler konuşturulabilir. Ekmek ve çekirdek gibi yiyecekler vererek insanlara alıştırılabilirler. Kalabalığı severler, kafeste kapalı kalmaktan hiç hoşlanmazlar, erkeklerin çeneleri çok kuvvetlidir. Gagalarını gıcırdatmaları uykularının geldiğini gösterir. Bu durumda kafesleri üzerine koyu renkte bir örtü örtülmeli ve rahatsız edilmemelidir.