Türkiyedeki Otsu Bitkiler ve Çeşitleri Hakkında Bilgi

#1
Sponsorlu Bağlantılar
Türkiyedeki Otsu Bitkiler ve Çeşitleri Hakkında Bilgi

Genellikle ilkbaharla birlikte yeşeren,sonbaharda sararıp kuruyan,kışın ise yok olan gövdelere otsu gövde denir. İnce, zayıf gövdeleri olan otsu bitkiler 1-2 yıl yaşarlar. Fasulye, mısır, ıspanak gibi sebzelerle; yonca, çayır çimen otları gibi bitkiler otsu gövdelere örnek olarak verilebilir.

Otsu bitkiler, yer altı gövdeleri ve yer üstü gövdeleri olmak üzere iki tip gövde yapısına sahiptir.
1-Otsu Gövdeler
Yer Üstü Gövdeleri
a-Sarılıcı gövde:Örnek; sarmaşık, asma, fasulye
b-Sürünücü gövde:Örnek; çilek, karpuz, kavun
c-Dik gövde:Örnek; gül, zambak
d-Kısa gövde:Örnek; havuç, turp

Yer Altı Gövdeleri
a-Rizom gövde:Örnek; iris (mührü süleyman), manisa lalesi, ballı baba
b-Yassı gövde:Örnek; soğan, sarımsak, pırasa
c-Yumru gövde:Örnek; patates

Otsu gövdeler sadece bir sezon yaşayıp ölen bitkilerde görülür. Bu bitkilerdeki gövdeler, zayıf, sulu ve yeşil olurlar. Bitki sadece yapraklarıyla yapacağı fotosentez le yetinmeyip gövdesiyle de yapar. Bu şekilde kısacık bir zamanda çok zengin bir besin deposu hazırlanmış olur. Domates, patlıcan, lahana, karpuz, kavun gibi birçok örnek verebiliriz.